Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

Η ιστορία της κομμωτικής τέχνηςΗ ιστορία της κομμωτικής τέχνης ξεκινάει από την προϊστορική εποχή. Υπάρχουν πολλά ευρήματα που βρεθήκαν σε σπήλαια και μας το επιβεβαιώνουν: ξυράφια από πέτρα, χτένια από κόκαλα ζώων και ζωγραφικές παραστάσεις. Οι άνθρωποι τότε φρόντιζαν και διακοσμούσαν τόσο τα μαλλιά και το πρόσωπο όσο και το υπόλοιπο σώμα.


Παρακάτω θα παρακολουθήσουμε την πορεία της κομμωτικής τέχνης, μέσα από το πέρασμα των αιώνων.

Οργανωμένες κοινωνίες όπως:οι Ασσύριοι, οι Σουμέριοι και μεταγενέστερα οι Πέρσες, είχαν μακριά μαλλιά και γενειάδες με ομοιόμορφους βοστρύχους (μπούκλες). Ακόμα, έχουμε την πρόσθετη διακόσμηση των κομμώσεων, με διάφορα αξεσουάρ για τους πολεμιστές και κοσμήματα για τις γυναίκες.

Στην αρχαία Αίγυπτο έδιναν πολύ μεγάλη σημασία στον καλλωπισμό σε ότι αφορούσε την επίγεια ζωή και ακόμα περισσότερο όσο αφορούσε την μεταθανάτια. Έτσι, βλέπουμε στις γυναίκες βραχιόλια, μεγάλα περιδέραια με πολλές σειρές, ζώνες, περίτεχνα χτενίσματα με περούκες μακριές και διαδήματα με πολύτιμους λίθους, όπως της Κλεοπάτρας της Νεφερτίτης κ.α.

Οι γυναίκες έκοβαν τα μαλλιά τους σε ίσια γραμμή, στο ύψος περίπου του ώμου ή τα έπλεκαν σε μικρές κοτσίδες. Επίσης τοποθετούσαν συχνά στο κεφάλι τους, περούκες με ίσιο κούρεμα καρέ. Οι άντρες είχαν το κεφάλι τους ξυρισμένο και φορούσαν ένα είδος ανυψωμένου σκούφου από δέρμα ή μαλλί. Τα παιδιά άφηναν μόνο μια τούφα μακριά στην κορυφή του κεφαλιού, που την έκοβαν κατά την εφηβεία.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο: http://ginacoiffures.blogspot.com/