Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011

Τεστ DNA «προβλέπει για πρώτη φορά το χρώμα των μαλλιών»Μια νέα γενετική εξέταση, η οποία καλύπτει 11 διαφορετικά γονίδια, μπορεί για πρώτη φορά να προβλέπει το χρώμα των μαλλιών του εξεταζόμενου, ανακοίνωσαν Ολλανδοί και Πολωνοί ερευνητές. Η ακρίβεια του τεστ είναι μάλιστα αρκετά μεγάλη ώστε να το καθιστά χρήσιμο για την αστυνομία.


Όπως εξήγησε στο BBC ο Μάνφρεντ Κάισερ του Πανεπιστημίου «Έρασμος» στη Βρετανία, μέχρι σήμερα οι γενετικές εξετάσεις μπορούσαν να αναγνωρίσουν μόνο τους κοκκινομάληδες.

«Το γεγονός ότι μπορούμε τώρα να προβλέπουμε από το DNA διαφορετικά χρώματα μαλλιών αποτελεί σημαντικό επίτευγμα» δήλωσε ο ερευνητής, του οποίου η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Human Genetics.

Η ακρίβεια της νέας εξέτασης φτάνει το 90% στην περίπτωση των κόκκινων ή μελαχρινών μαλλιών και το 80% στην περίπτωση των ξανθών.

Μπορεί επίσης να ξεχωρίσει παραπλήσια χρώματα, για παράδειγμα τα ξανθά από τα καστανόξανθα ή τα κόκκινα από τα κόκκινα-ξανθά.

Το τεστ εξετάσει 13 γενετικούς δείκτες από 11 γονίδια, για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι σχετίζονται με το χρώμα των μαλλιών. Για τις ανάγκες της μελέτης, εκατοντάδες Ευρωπαίοι πολίτες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο in.gr