Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

Άσπρα μαλλιάΤο χρώµα των µαλλιών µας καθορίζεται από την παραγωγή µελανίνης στα µελανοκύτταρα, η οποία µε τη σειρά της καθορίζεται από τα γονίδια που έχουµε κληρονοµήσει. Με το πέρασµα του χρόνου λοιπόν αυτή µειώνεται ή και σταµατά εντελώς. Όσο λιγότερη µελανίνη παράγεται τόσο λιγότερη παίρνουν και τα κερατινοκύτταρα, µε αποτέλεσµα το χρώµα των µαλλιών να γίνεται άσπρο.

Ο µέσος όρος ηλικίας στην οποία εµφανίζονται οι πρώτες άσπρες τρίχες είναι τα 30-40 χρόνια. Το πότε ακριβώς θα εµφανιστούν όµως διαφέρει από άτοµο σε άτοµο και οφείλεται στα γονίδιά µας. Μπορείτε να υπολογίσετε δηλαδή περίπου πότε θα αρχίσετε να ασπρίζετε ανάλογα µε την ηλικία που άρχισαν να έχουν λευκά µαλλιά οι γονείς, οι γιαγιάδες και οι παππούδες σας.

Το άσπρισµα των µαλλιών, αν και δεν είναι αναστρέψιµο, είναι µια σταδιακή διαδικασία. ∆εν ασπρίζει δηλαδή όλο το κεφάλι από τη µια στιγµή στην άλλη. Για να ασπρίσει όλο το κεφάλι συνήθως χρειάζονται πάνω από δέκα χρόνια από τότε που κάνουν την εµφάνισή τους οι πρώτες άσπρες τρίχες.

Είναι µύθος ότι οι συχνές βαφές έχουν αποτέλεσµα να ασπρίζουν πιο γρήγορα τα µαλλιά, αφού το άσπρισµα είναι µια οργανική διαδικασία που εξαρτάται από το ορµονικό µας σύστηµα.


Πηγή: http://women.gr.msn.com/beauty/article.aspx?cp-documentid=156744021