Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

Πρωτεΐνη παίζει καθοριστικό ρόλο στο χρώμα των μαλλιών


Νέα Υόρκη
Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου «Langone» του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης απέδειξαν για πρώτη φορά ότι ο μηχανισμός σηματοδότησης της πρωτεΐνης Wnt (που ελέγχει πολλές βιολογικές διαδικασίες) μεταξύ της ρίζας της τρίχας και των βλαστοκυττάρων μελανίνης, υπαγορεύει τον χρωματισμό των μαλλιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Cell, η έρευνα έγινε από τον Δρ Μαγιουμι Ιτο, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Δερματολογίας «Ronald O. Pereleman» του πανεπιστημίου.

«Γνωρίζαμε εδώ και αρκετές δεκαετίες ότι τα βλαστοκύτταρα του θύλακα της τρίχας και τα κύτταρα που παράγουν την μελανίνη συνεργάζονται για να παράγουν το χρώμα της τρίχας. Ανακαλύψαμε ότι ο μηχανισμός αποστολής σημάτων της πρωτεΐνης Wnt είναι σημαντικός για τις συντονισμένες δράσεις των δύο αυτών σειρών βλαστοκυττάρων και το χρώμα των μαλλιών», εξηγεί ο ερευνητής.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι μια πιθανή χειραγώγηση της Wnt μπορεί να αποτελέσει την καινοτόμο στρατηγική για την αντιμετώπιση του γκριζαρίσματος των μαλλιών, καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει. Επίσης θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου ανάπλασης των ιστών.

«Το ανθρώπινο σώμα έχει πολλούς τύπους βλαστοκυττάρων που έχουν την δυνατότητα να αναγεννούν διάφορα όργανα. Οι τρόποι επικοινωνίας μεταξύ βλαστοκυττάρων της τρίχας και του χρώματος, ειδικά κατά τη φάση της ανανέωσης του τριχωτού της κεφαλής, μπορεί να μας δώσει σημαντικά στοιχεία για το πώς μπορούμε να αναπλάσουμε σημαντικά όργανα του σώματος, που περιλαμβάνουν πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων», υπογραμμίζει ο Δρ Ιτο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο: http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1231114365