Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011

Οι μούμιες έβαζαν ζελέ στα... μαλλιά τουςΔεν είναι μυστικό οτι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν ψώνιο με την εμφάνισή τους. Γυναίκες και άνδρες έδιναν πολύ μεγάλη σημασία στον καλλωπισμό τους. Αιθέρια έλαια, αρώματα, βαφές μαλλιών και μακιγιάζ ήταν μερικά μόνο από τα είδη που χρησιμοποιούσαν.

Σ' αυτά έρχεται-σύμφωνα με νέες έρευνες- να προστεθεί και το ζελέ, το οποίο, σύμφωνα με δημοσίευση του περιοδικού New Scientist, καλλώπιζε τα μαλλιά όχι μόνο των εν ζωή αρχαίων Αιγυπτίων, αλλά και εκείνων που αναχωρούσαν για τον άλλο κόσμο.

Η χρήση ζελέ με βάση το λίπος ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά στις κομμώσεις των ταριχευμένων σωμάτων, όπως τουλάχιστον αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα που έγινε σε νεκροταφείο ηλικίας 3.000 χρόνων. Ήδη σε τοιχογραφίες που είχαν βρεθεί μέσα σε τάφους, οι απεικονίσεις έδειχναν ανθρώπους με κωνοειδή αντικείμενα στα μαλλιά τους, τα οποία αρχικά θεωρήθηκαν ότι ήταν κομμάτια αρωματισμένου ζωικού λίπους. Όταν όμως άρχισαν να ερευνούν περισσότερο, ανακάλυψαν ότι πρόκειται για ενδιαφέρουσες κομμώσεις, γεμάτες στυλ και μπούκλες.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=92637&catid=11