Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2011

Το μουσείο μαλλιών της Avanos

Θεωρείται ως ένα από τα πιο περίεργα μουσεία του κόσμου, το μουσείο μαλλιών Avanos στην Καππαδοκία της Τουρκίας.
Η ασυνήθιστη εγκατάσταση, που βρίσκεται κάτω από κατάστημα κεραμικής του Chez Galip είναι γεμάτη με δείγματα από τα μαλλιά από πάνω από 16.000 γυναίκες!
Οι τοίχοι, οροφή, καθώς και όλες τις άλλες επιφάνειες, εκτός από το πάτωμα, καλύπτεται με μπούκλες των μαλλιών από τις διάφορες γυναίκες που έχουν επισκεφθεί αυτό το μέρος, καθώς και κομμάτια χαρτιού με τις διευθύνσεις τους.
Δύο φορές το χρόνο, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο, ο πρώτος πελάτης που έρχεται στο μαγαζί του Galip καλείται στο Μουσείο να επιλέξει δέκα νικητές από τους τοίχους.
Οι τυχεροί δέκα θα λάβουν ένα ταξίδι για την Καππαδοκία για μια βδομάδα με όλα τα έξοδα πληρωμένα καθώς και μαθήματα κεραμικής από τον ίδιο τον Galip.
Με αυτόν τον τρόπο και καινούργιοι πελάτες έρχονται κάθε μέρα και οι γυναίκες που αφήσαν τις «τρίχες» τους έχουν κάτι να περιμένουν σαν ανταπόδοση.
Το μουσείο δεν έχει εισιτήριο ​​και οι γυναίκες δεν είναι υποχρεωμένες να δωρίσουν τα μαλλιά τους. Ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια και είναι αν μη τι άλλο, τουλάχιστον εντυπωσιακό!